Höganäsdagen under ungdomslägret

Källa: LC Höganäs

Den 28/7 kl. 8.30 infann vi oss, Lion Tapani Granroth och Lion Morgan Troedsson, vid lägergården i Tåssjö, Munka-Ljungby. Efter lite försnack och väckning av några ungdomar, avgick bussen strax efter klockan nio mot Höganäs med 26 förväntansfulla ungdomar ombord från hela världen.

Första anhalten var Lions Clubs stora loppis som visade sig vara intressant för en del av de internationella ungdomarna. En kille köpte fyra böcker, skrivna på svenska! Eftersom vi var på Outletområdet i Höganäs, besökte vi även Keramiskt Center som ligger nästan granne med loppisen. Där visade vi en film som visar den historiska anknytningen mellan keramiken och Höganäs, samt en om hur en keramikbränning med saltglasering går till. Utställningarna på centret var också intressanta.

Efter denna introduktion var det dags för lunch. Eftersom vi är i Skåne bjuds det förstås på en äkta Äggakaka hos Rut på Skäret. Efter en viss tveksamhet och skepticism, intogs måltiden med god aptit och allt blev uppätet. Ett par muslimer fick svamp i stället för fläsk och en vegan fick en mycket god anpassad måltid.

Nu var det dags för höjdpunkten: Tumlarsafari med Ribbåtar i Mölle. Vi hade hyrt tre båtar med förare och gav oss ut på havet utanför Kullens Fyr. Vi studsade på vågorna när farten var hög och vi spanade efter tumlare och säl när vi körde sakta. Ett minne för livet för alla deltagarna. Många kom från länder där det inte överhuvudtaget finns tillgång till något hav. Tjejerna skrek och grabbarna manade på: fortare! kör om framförvarande båt! gör snabbare svängar! Efter båtturen åkte vi upp till Sveriges ljusstarkaste och högst belägna fyr, där alla tog fina selfies och bilder av varandra med havet och Danmark som bakgrund. En liten regnskur visade också att det är svensk sommar.

Naturupplevelserna följdes av en kurs i att ”fika”. Flickorna Lundgren fick stå för den. Kanelbullarna och alla vaniljhjärtan försvann i ett nafs. De pittoreska omgivningarna fick stå tillbaka för ungdomarnas intresse, mobilen var mera intressant för här fanns gratis Wi-Fi!

Då vi runt 18-tiden kom tillbaka till lägergården, verkade alla nöjda med dagens utflykt och de flesta försvann in på sina rum och kanske tog sig en liten lur innan kvällsmaten.

Se bilderna från ungdomarnas aktiviteter.

Skildringen skriven av sekr. Tapani Granroth i Lions Club Höganäs