2018-05-15

Lions tältdag

Sedan 2015 har Lions varit engagerade i projektet De Glömda Barnen i Syrien med omnejd.
Tidigt såg vi till att det skulle finnas faciliteter för att ta hand om flyktingströmmar, framför allt ensamma barn från Syrien och Libanon. Många har slussats till ett läger i södra Turkiet, i Adana, där Lions finns på plats med att bidra med livsmedel, vatten och annat nödvändigt. Tidigt blev det klart att barnen måste sysselsättas och få nödvändig hälso- och sjukvård. Lions har därför samlat in stora summor – över 10,5 mkr – till att bygga skol- och sanitetsmoduler till alla barn. Entusiasmen att få gå i skolan lyser stark och även att få sparka en riktig fotboll betyder mycket.

Insamlingen är rikstäckande inom Lions och en stor del av Sveriges Lions har medverkat, dvs medlemsinsatser från cirka 97 klubbar runtom i Sverige.
I Lions Club Saltsjöbaden har vi satt upp ett flyktingtält utanför Saltsjöbaden Centrum och bistått med information om projektet till förbipasserande. Att alla barn fick en Lions-ballong gjorde kanske att mamma och pappa stannade någon minut till! Det gav några tusen kronor men Lions fick stor uppmärksamhet för ett bra projekt!
I tältet visades videos från Adana och kompletterades med tryckt informationsmaterial. Videorna har framtagits tillsammans med produktionsbolaget Dröse&Norberg som satt upp musikalerna Snövit, Motown och Aladdin där Sveriges Lions har varit med och samlat in pengar vid varje föreställning. Så här långt har Lions samlat in drygt 140.000 kr vid föreställningarna Aladdin under året. Så minst en skolmodul kan levereras och byggas av insamlade medel från årets musikalbesökare!
Intresset har varit stort och många tycker att det har varit spännande att kunna få ta på, och känna hur ett riktigt flyktingtält se ut i verkligheten. För 5.000 kronor kan vi sätta upp många fler.

Hjälper du till?