Lions Clubs International MD101 Sverige

Aprilia vinnare av Sveriges Lions fredsaffischtävling 2019 - 2020

aprilia vinnare 19 20

Aprilia Carlsson, klass 6 Junsele skola, vinnare av Fredsaffischtävlingen hos Lion club Junsele, liondistrikt 101-N och MD 101 Sverige.

Läs mer.

Aprilia är 12 år och går i klass 6 i Junsele skola, Sollefteå kommun.
Hon har alltid varit intresserad av att, teckna, rita och måla och i övrigt intresserad i att skapa. Dessutom är hon en glad och positiv tjej som verkar trivas både i och utanför skolan.
På sin fritid så är det även detta med att teckna - rita – måla som är huvudintresset. Men för den skull så har hon som andra ungdomar intresse av att åka snowboard i Junsele slalombacke på vintern och under sommaren bad och andra fritidssysselsättningar.
Aprilia bor i Bölen, en liten by ca 6-7km från Junsele centrum med sin mamma och pappa och sin lillebror.
När jag frågar om vad hon tänkt bli senare i livet efter skolan, kommer det direkt; ”jag hade tänkt bli konstnär, men de blir ju berömda först efter att de dött, så jag vill bli serietecknare”. Aprilia verkar bestämd i detta, så det blir troligen så i framtiden.
Redan nu har hon ett uppslag till det yrke hon tänkt sig, hon kommer att illustrera en bok som elever i klasserna 4 och 5 i Junsele skola håller på med.

Vinnaren 101N 19 20

När det gäller själva tävlingen ”En Resa till Fred”så gjorde hon som så att hon tog med sig temat hem och diskuterade det med sin pappa och mamma först för att sedan sätta igång med uppgiften. Hon har naturligtvis arbetat med sin affisch på de bildlektioner som varit på skolan, men även tagit hem (som ”hemläxa”) och arbetat vidare eftersom tiden på skolan ej räckt till. Aprilias idé var att bilden ska genomsyras av fred och hon ville göra något som ingen annan gjorde. Hon fick med två stjärnfall dels med astronauter och dels en lång rad av barn som önskar sig fred. Hon fick också dit ett tåg med mat, vatten, kläder till behövande i världen som färdas på en regnbåge. Hon har också med ett antal personer som vunnit fredspriset och dessutom Greta Thunberg som vill ha bättre klimat.
Aprilia har många aspekter på en bättre värld och det som påverkar världen i riktning till fred. Vid samtal med Aprilias bildlärare, Isabell Johansson, så framstår det att Isabell har imponerats mycket av Aprilias skaparförmåga och hade på känn att Aprilias Fredsaffisch kunde gå långt i tävlingen.

Aprilias citat i tävlingen var: Om alla fokuserar på fred så skulle det bli en mycket bättre värld .

Skriven av Stig Palmén