Lions Clubs International MD101 Sverige

Lions Club Gävle Norra stöder ungdomar i Gävle

Källa: GD.se

Vid kungens 50-årsdag för 25 år sedan fick han grundplåten till en stipendiefond från Sveriges Lions och Scoutrörelsen gemensamt. Stiftelsen kallas Konungens Jubileumsfond för barn och ungdom och delar varje år ut ett antal stipendier på kungens födelsedag den 30 april. Läs mer.

Lions Club Ystad - Hjälpsändning till Polen

20210923 101633

Äntligen har LC Ystad lyckats få iväg en transport till Polen. Covid-pandemin har hindrat dem och andra under 1,5 år. Den senaste transporten genomfördes under julen 2019.

På torsdagen den 23/9 kl. 10.00 kom en lång lastbil som vi kunde lasta full med kläder, sjukvårdsmaterial, leksaker m.m. , allt skänkt av välvilliga Ystadsbor till Lions på Lionshjälpen för att distribuera vidare till Polen.

Transporten skickades till äldreboende i Sniatowo och en skola i Kukan. Detta är områden i norra Polen som har drabbats svårt av pandemin. På plats där har de också ett väl fungerande nätverk som hjälper utsatta familjer och enskilda personer i området.

Lions Club Arboga firar 70 års-jubileum!

arboga

Den 1 december 1951 grundades Lionsklubben i Arboga vid stiftelsefesten på Stadskällaren – klädkod högtidsdräkt. År 1948 hade den amerikanska välgörenhetsorganisationen kommit till Sverige, och Arbogaklubben blev den 25:e i Sverige. Läs mer

Om Water Means Life

Andra vattenhålet i Somalia tack vare Lions Sverige
Våren 2020 togs beslut om nationell insamling för projektet Water Means Life.
Insamlingen är avsedd för vattenborrning i Somalia.
Det första hålet i byn Beeliwacatay tog en del tid, men gav goda erfarenheter för fortsättningen.
Nu är det andra borrhålet, som ligger i Hamure, färdigt.
Lions Sverige har bekostat båda borrhålen med ekonomiskt stöd från LCIF(Lions Clubs International Foundation).
Projektet Water Means Life begärde offerter från 4 olika företag. Det gällde totalentreprenad och det svåraste var betalningsvillkor och garantier. Januari 2021 skrevs ett avtal med en av
entreprenörerna, Somdrill Company. Företaget erbjöd sig att ta betalt i efterskott. Därmed kunde borrningen av det andra hålet starta i mars 2021.
image0

Borrningen av andra hålet gav snabbt resultat.
Man hittade vatten på 100 meters djup. Borrningen fortsatte till 190 meters djup och mängden vatten uppmättes där till 18 kubikmeter/tim. Enligt borrentreprenören är det här borrhålet bland de bästa i Somalia gällande mängden vatten. Läs mer.

Read more: Om Water Means Life

Glimma padel hyllades av Lions

Källa: Norra Skåne

Roger Nilsson, Glimåkra IF, är en av delägarna till hallen. Han blev glad och överraskad över bidraget, som kommer användas för att sprida information om padel. Två lördagar, den 4 och 11 december, erbjuds nämligen allmänheten fritt spel. Läs hela artikeln.

 

Utdelningen av miljöpriset 2021

KindaMat - lokalt producerad mat i Kinda Kommun

kindamat

Lördag 11 september i Linköping vid ett Extra distriktsmöte delades det andra miljöpriset för 2021 ut. KindaMat ligger i Kisa 45 sydöst om Linköping.

Barbro Bragé och Kerstin Sjösvärd från föreningen tog emot priset på 35 000 och berättade om verksamheten.

Motivering till priset 2021 

KindaMat är ett ovanligt framgångsrikt initiativ för ett mer hållbart lokalt samhälle och en ökad lokal matproduktion och därmed ökad matsuveränitet i Sverige. 

Producenter och innevånare i Kindabygden har bildat den ekonomiska föreningen med övergripande syfte är att få fler människor medvetna om vad de har på tallriken och hur stor påverkan det har på miljön. Information om den lokala matens värden sprids. Fler djur betar och stärker den biologiska mångfalden och bibehåller det vackra landskapet. I föreningen kan producenter och konsumenter utveckla idéer, som stärker den lokala matproduktionen. Man ordnar föreläsningar, seminarier och studieresor, håller kontakt med andra projekt, offentliga verksamheter och andra organisationer. 

Amabassador of Good Will och Progressive MJF

ambassador of good will  uppvaktning bernt fransen

IPGRO Anna Maria Bernstein har delat ut den Internationelle presidentens Yung-Yul Chois utmärkelse,  Ambassador of Good Will, till Bernt Fransén, LC Linköping Valla för hans värdefulla arbete för Lions sedan han var med och chartrade klubben 1970. Han har verkat både lokalt, i distrikt, multipeldistrikt och internationella i ett stort antal projekt. När Barndiabetesfonden bildades 1989 blev Bernt Lions representant fram till 2019. Under dessa 30 år har han med energi och skicklighet genomfört ett fantastiskt arbete för barn med diabetes typ 1.

Endast 10 Lions i Sverige har tidigare fått denna utmärkelse sedan 1948, Bernt blir nu nummer 11. STORT GRATTIS BERNT!

pmjf

Samtidigt erhöll Bernt Fransén en progressiv MJF och varma gratulationer från Multipeldistriktet av Anna Maria.

Sommarkul i Uppsala får 41 350 kr av Lionklubb

I lätt kyla överlämnade Lions Club Upsala Disas president Birgitta Hydén 41 350 kr till Kristina Axell, Rädda Barnen, och Lovisa Orsberg, Aktiv Ungdom Uppsala. Pengarna är ett bidrag till Sommarkul för barn och ungdom, ett samarrangemang mellan Rädda Barnen och Aktiv Ungdom Uppsala.

Barn mellan åldrarna 6 - 12 år får prova på olika verksamheter däribland cirkus, fotboll, pyssel, badminton, dans med mera. Man gör också utflykter och tar med barnen till bland annat 4H-gårdar. Lägren är kostnadsfria för barnen.

”Årets SOMMARKUL kommer att ha en särskild satsning på tjejer i tidiga tonår med kvällsträffar och tid för tjejiga samtal och aktiviteter" säger Lovisa Orsberg.

Pengarna har samlats in av Lions Club Upsala Disa genom försäljning av Julgåvan 2020 till företag och privatpersoner. Julgåvan är en av LC Disas viktigaste insamlingar under året och särskilt viktigt under 2020. Lions Club Upsala Disas Julgåvan har hittills delat ut 490 000 kr till forskning och till barn och ungdom med behov av särskilt stöd. Insamlingmålen har alltid lokal anknytning.

uppsala

Lovisa Orsberg, Aktiv Ungdom Uppsala och Kristina Axell, Rädda Barnen, tar tacksamt emot 41 350 kr av Birgitta Hydén, Disas president
Lions organisation och administration betalas helt av medlemsavgifter. Alla insamlade medel går oavkortat till ändamålet, läs mer på http://www.lions-club-upsala-disa.se/om-oss/

Kontakta Ingegerd Larsson 070 328 1534 om ni önskar mer information

Linköpingsbo fick högsta utmärkelsen: "Jag är chockad"

Inte ett missat möte på 50 år. Mängder med egna insatser som satt organisationen på kartan. I lördags tilldelades Bernt Fransén Lions Clubs högsta utmärkelse. "Jag är fortfarande chockad", säger han och småskrattar.
 bernt mats

78-årige Bernt Fransén är en välkänd person i Linköping.

Mest kanske för sitt engagemang inom Lions.

– Jag var med och startade Linköping Valla 1970. Jag har inte missat ett enda möte sedan dess, säger Bernt.

Han berättar att han hamnade i ett läge som närmast kan beskrivas som chockartat i lördags, när han tilldelades Ambassador of good will, som är den högsta utmärkelsen inom Lion clubs international.

– Jag trodde inte det var sant. Vi var kallade till ett extra distriktsmöte i Linköping och plötsligt dök Anna Maria Bernstein upp. Hon var ordförande i Lions Sverige förra året och när hon släppte nyheten trodde jag att jag skulle ramla omkull.

Read more: Linköpingsbo fick högsta utmärkelsen: "Jag är chockad"

Miljöpriser har delats ut

Sveriges Lions Miljöpris från 2020 till Michael Palmgren på Marint kunskapscenter

marintcenter 2

GRO Alf Göran Andersson överlämnade Sveriges Lions Miljöpris från 2020 till Michael Palmgren på Marint kunskapscenter i Malmö.

marintcenter 1

Michael höll också en lektion om havsmedvetenhet och om Östersjön för ca 40 gäster från LC Cuxhaven i Tyskland. LC Saxtorp hade lämnat in förslaget till pristagare.

marintcenter 3

Det blev en mycket trevlig tillställning och Tyskarna var "lyriska" efter träffen.

 

Miljöpriset till Kindamat

101O miljopriset

PGRO Anna Maria Bernstein (t.v.) har överlämnat diplom till 2021 års mottagare av Sveriges Lions Miljöpris vid Distrikt 101O ́s XDM i Linköping den 11 sept. Pristagarna är Barbro Bragé (t.h.) och Kerstin Sjösvärd. Förslaget till pristagare lämnades in av LC Kisa. Foto: Mats Gernandt. 

Lions Upplands Väsby delar ut ungdomsstipendium

 På klubbens månadsmöte delade Kristina Klempt som stipendieansvarig i Lions Club Upplands Väsby ut klubbens ungdomsstipendium på 10 000 kr till 17-åriga Tilda Månsson. Hon vann i helgen silver i Junior-VM i triathlon i Portugal. En fantastisk insats!! Styrelsens motivering: ”Tilda är framgångsrik som idrottare men även en god kamrat och förebild för andra ungdomar. Hon är på väg ut i världen och vi hoppas att detta stipendium kan hjälpa henne utvecklas vidare genom erfarenhet från större tävlingar bl.a. då hon i början av november representerar Sverige på Junior-VM Triathlon i Portugal.” Tilda går andra året på VNG:s triathlonprogram tillsammans med två träningskompisar.

Äldre bjuds på tårtor av Lions i Luleå

tartor1

Som flera tidigare somrar så delar Lions Club Luleå återigen ut tårtor till äldreboenden i Luleå. Det sker onsdag, torsdag och fredag denna vecka genom att klubbmedlemmar kör ut tårtorna till Luleås äldreboenden.

- Det blir med andra ord tårtkalas på stadens äldreboenden och kommer inte endast de äldre till del utan också den viktiga personalen, säger Gunnel Berglund, klubbens ansvariga för aktiviteten.

Att hjälpa och tjäna ligger helt i linje med Lions syfte. Ett antal medlemmar i klubben har anmält sig att hämta tårtor från Storhedens bageri och därefter dela ut tårtorna.

16 äldreboende i Luleå, varav de två största är i Bergviken och Kronan-dalen, kommer till veckan att få tårtor av Lions Club Luleå. 1318 tårtbitar totalt ska fördelas och till största boendet på Kronan-dalen handlar det om 220 bitar.

- Detta uppskattas väldigt mycket av personal och brukare, säger Gunnel Berglund.

Sparbanken Eken och Lions möjliggör projekt Kompis FF

Källa: Sparbankeneken.se

Viktor Elm pratar om hur man kan vara en bra kompis

Genom Kalmar FF:s projekt Kompis FF besöker den tidigare fotbollsspelaren Viktor Elm alla förstaklassare i Emmaboda kommun för att prata om vikten av sunda värderingar och kompisskap. Men också vikten av läsning och fysisk aktivitet. Sparbanken Eken har tillsammans med Lions fått förmånen att möjliggöra detta viktiga initiativ. Läs mer.

Lions Byskes Gullringshus-Stipendium utdelat för 2 år

På grund av pandemin så delades det inte ut något stipendium år 2020.

Nu har Lions Byske istället delat ut för både åren, 2020 och 2021. Bakom stipendiet står Ansgarius-Stiftelsen.

Den grundades av Bengt Ansgarius Svensson som senare också byggde upp, och drev, Gullringshus AB i Byske under åren 1959 till 1993.

Byske Lions Club utser stipendiater och delar ut stipendiepengarna.

Stipendiet är instiftat för ungas möjlighet att utvecklas, inhämta kunskap och förverkliga sina mål.

Stipendiet kommer att delas ut en gång per år under de kommande fem åren.

Vid varje tillfälle utses två ungdomsstipendiater som har koppling till Skellefteå kommun.

20211024 alla B

Fjolårets och årets stipendiate, fr. vänster

Michelle Selegran
Med orubblig vilja och idogt arbete har Michelle uppnått sin önskedröm att i ett eget företag på heltid arbeta med inredningar.

Patrik Jonsson
Med energi, bestämd vilja och hårt arbete och utan att tveka inför nya utmaningar har Patrik uppnått varje uppsatt delmål.
Senaste målet civilekonomexamen är nu inom räckhåll.

Josefin Åström
Med ett stort antal högskolepoäng inom många olika branscher och en energi och arbetskapacitet som få, håller Josefine
på att skaffa sig möjligheter till en lysande karriär.

Markus Nyström
Ett brinnande intresse för välgörenhet, musik och nyfikenhet på allt, har Markus utvecklat till ett eventbolag berett att
arrangera alla typer av event från privata fester till stora arenaevent.

Alla blev uppvaktade, överraskade och rörda vid en trevlig ceremoni i Föreningshuset Gullringen i Byske.

Lions Degerfors delar ut stipendier

Lions Club Degerfors har utdelat två stipendier på vardera 10 000 kronor. Tyra har ett stort engagemang i innebandyn i Degerfors och hon engagerar och tar hand om barn och unga som vill utveckla sig inom sporten. Max Gunnarsson tar hand om barngrupper och unga i lek och idrott i Svartå och han är även aktiv inom Svartå IF.

Ett orubbligt partnerskap mellan Lions och Special Olympics

Lions Clubs International Foundations program Special Olympics Opening Eyes startade år 2001. Sedan dess har LCIF beviljat mer än USD 26 miljoner i anslag till Special Olympics för aktiviteter såsom forum för familjer samt tillgång till syn- och hörselundersökningar, tandvård och inkluderande idrott.

Special Olympics är en global rörelse av människor som skapar en ny värld av inkludering och gemenskap, där varenda person accepteras och välkomnas, oavsett förmåga eller funktionshinder. Special Olympics hjälper till att göra världen till en bättre, hälsosammare och gladare plats - en idrottsman, en volontär, en familjemedlem i taget. Läs mer.

Mer om Special Olympics.

Lions fortsätter att hjälpa behövande

Trots den i över ett år pågående pandemin, utan större aktiviteter för Lions, har det kommit in olika ansökningar för hjälp till olika ändamål som Lions haft möjlighet att åtgärda.

Hjälpbehovet har ju inte avtagit under året som gått utan tvärt om har behovet ökat. Det är många privatpersoner som ansökt om medel till olika saker, till exempel till hyran någon månad när inkomsterna försvunnit.

Korttiden på Allégården har fått 10 000 kronor till inköp av olika trädgårdsmöbler så att brukarna får en chans att få komma ut i det fina vädret. – Vi har ju fått medel till tidigare inköp men med tiden slits möblerna och går sönder även om vaktmästarna gör det de kan för att de ska hålla längre, menade Annika Johansson en av sköterskorna på korttiden.

IMG 0475

Läs mer.

Read more: Lions fortsätter att hjälpa behövande

Lions Club Järpås skänker 10000 kr till Järpås IS Fotbollsskola

jarpas

– Vi tycker att det är ett bra initiativ med en fotbollsskola för de allra minsta tjejerna och killarna. Fotbollsskolan är för barn i åldern 4-7 och det är viktigt att de rör på sig och inte bara sitter still, säger Lars Engblom från Lions Club Järpås.

Pengarna som fotbollsskolan får ska gå till tröjor och bollar.

LC Järpås tycker det är viktigt att stödja ortens fotbollsförening i deras arbete med barn och ungdomar. 

Kindaföretag fick miljöpris av Lions

Föreningen Kindamat har fått pris. Det är Lion Sveriges miljöpris 2021 som de har blivit tilldelade för deras arbete med lokalt producerad mat.

Källa: Corren.se

Barbro Bragé, ordförande i styrelsen för Kindamat, tycker det är kul att deras jobb har uppmärksammats. Hon, som har varit rektor för en hushållningsskola, tycker att det är viktigt att äta näringsrikt och hållbart.

– Det är många som är så okunniga om mat så jag blir skrämd.

Kindamat skulle få ta emot priset i våras men utdelningen ställdes in. Istället kommer det vara en ceremoni i höst.  

– Vi har fått så fina blommor och en check på 35 000 kronor.

Delar av motiveringen från Lions lyder: 

"Kindamat är ett ovanligt framgångsrikt initiativ för ett mer hållbart lokalt samhälle och en ökad lokal matproduktion och därmed ökad matsuveränitet i Sverige". 

Lions Bjersund donerade gåva till MacDonalds Hus i Lund

MCD

Lions Club Bersund överlämnade en gåva till MacDonalds Hus i Lund.

När man är så sjuk vill man stanna hemma. Men ibland är man så dålig att det inte går att bo hemma. Tidvis behöver det sjuka barnet vård på specialistsjukhus och de sjukhusen ligger ofta långt ifrån hemmet. Därför finns Ronald McDonald Hus. Det är ett hus som ska vara så tryggt och likt ett riktigt hem som möjligt, nära sjukhuset