Lions Clubs International MD101 Sverige
Ny hemsida

Första resan var andra veckan i Januari då vi levererade sjukvårdsutrustning till sjukhuset i Rakhiv. Fick då vara med om vad strömavbrott innebar. Dr Svetlana var mycket tacksam för dessa och även hennes medhjälpare. Jag fick frågan om vitaminer och smärtstillande om vi kunde hjälpa till med det. 

23 jan åkte en långtradare med bland annat generatorer, kläder och övrigt till Ungern där den anlände 25 jan. 

Läs mer 

Dessa levererades vidare till Ukraina, där jag var med och överlämnade dels i Mukachevo men även utmed vår väg till Yasinia. Dessa lämnades till skolor, förskolor, samlingslokaler mm. Brandkåren i Chust hade av oss fått två generarorer som de hade ställt ut i staden med deras katastroftält. När det blev strömavbrott startade dessa och invånarna kan på detta sätt kunna ladda sina mobiler och få något varmt i sig. Vid den här tiden fanns det bara elektricitet i 4-8 timmar per dygn. 

Den 7 februari blev det en ny tur, denna gång med matpaket. Caritas hade packat dessa och varje kartong innehöll pasta, ris, grönsakskonserver, matolja, hygienartiklar mm. Vi levererade dessa vid de olika hjälpstationerna och vi delade även ut till behövande. Varje paket vägde ca 18kg och gav cirka 60 portioner till en kostnad av 400kr. 

Nästa mattransport avgick den 26 februari och då hade paketen blivit märkta med Lions och Caritas logga. 

Den 7 mars avgick en mattransport till Gelenes i Ungern för vidare transport till Ukraina och den 23 mars avgick en bil med bland annat tält och sjukvårdsmterial. 

Anders Rendik